ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΚΕΫ

       

 

Το ’θλημα
à Το χόκεϋ στην αρχαιότητα
à Σύγχρονη Ιστορία
à Χόκεϋ επί Χόρτου
â Χόκεϋ Σάλας

à Εξοπλισμός

à Κανονισμοί

Χόκεϋ Σάλας

Βασικές πληροφορίες για το παιχνίδι

Χόκεϋ Σάλας: Το παιχνίδιΜια παραλλαγή του Χόκεϋ επί Χόρτου είναι το Χόκεϋ Σάλας (Indoor hockey), το οποίο παίζεται τα τελευταία 15 χρόνια σε κλειστό γήπεδο με ξύλινο ή συνθετικό πάτωμα, κυρίως από αθλητές του Χόκεϋ επί Χόρτου, σε περιόδους εκτός Πρωταθλήματος (το χειμώνα, όταν τα γήπεδα του Χόκεϋ επί Χόρτου είναι παγωμένα).


U21-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2009, Βουδαπέστη

Αν και δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό άθλημα, κάθε χρόνο διεξάγονται τοπικά και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Το Χόκεϋ Σάλας έχει διαφορές από το Χόκεϋ επί Χόρτου τόσο στο μέγεθος του γηπέδου και του τέρματος, όσο και στον εξοπλισμό και τους κανονισμούς

Το Χόκεϋ Σάλας αφορά κυρίως ομαδικό παιχνίδι και τακτική. Η μπάλα ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα, οι αθλητές τρέχουν συνεχώς, επικοινωνώντας ο ένας με τον άλλο και σπρώχνοντας, προσπαθώντας να κερδίσουν τη μπάλα. Σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι έχει πολλά γκολ.

Παρόλο που το Χόκεϋ Σάλας είναι απαιτητικό, πρόκειται για ένα γρήγορο άθλημα με τόση ένταση, θέαμα και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που καθηλώνει τους θεατές.

Οι μικρότερες διαστάσεις του γηπέδου (18-22 μέτρα πλάτος και 36-44 μέτρα μήκος) και οι ξύλινες σπόντες κατά μήκος του που κρατούν τη μπάλα εντός του αγωνιστικού χώρου, κάνουν το Χόκεϋ Σάλας ένα γρήγορο άθλημα τακτικής, το οποίο πολλές φορές προσφέρεται για να αναπτύξουν οι παίκτες του Χόκεϋ επί Χόρτου καλύτερη ορατότητα γηπέδου και να κατανοήσουν καλύτερα την τακτική και τον τρόπο στησίματος των παικτών στο γήπεδο.

Κάθε ομάδα απαρτίζεται από 12 παίκτες, από τους οποίους οι 6 επιτρέπεται κάθε φορά να παίζουν, ενώ οι άλλοι 6 είναι αναπληρωματικοί. Η κανονική διάταξη των αθλητών είναι: 2 επιθετικοί, 1 μέσος, 2 αμυντικοί και 1 τερματοφύλακας. Εξαιτίας της ταχύτητας του παιχνιδιού οι παίκτες αλλάζουν τακτικά, με αποτέλεσμα και οι 12 παίκτες να παίζουν σε κάποιο διάστημα του αγώνα.

bullet Τα γήπεδα Χόκεϋ Σάλας έχουν ξύλινο πάτωμα και ίδιο μέγεθος με αυτά που χρησιμοποιούνται στο χάντμπολ.

bullet Υπάρχουν ξύλινες σπόντες σε κάθε πλευρά, ώστε η μπάλα να παραμένει στο παιχνίδι όσο το δυνατό περισσότερο.

bullet Το μέγεθος του τέρματος είναι 3 μέτρα μήκος, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος του τέρματος στο Χόκεϋ επί Χόρτου είναι 4 μέτρα.

bullet Το μέγεθος του γηπέδου κυμαίνεται από 18-22 μέτρα σε πλάτος και από 36-44 μέτρα σε μήκος, ενώ στο Χόκεϋ επί Χόρτου το γήπεδο έχει πλάτος 55 μέτρων και μήκος 91,40

bullet Το μέγεθος της περιοχής D (δηλαδή της περιοχής από την οποία επιτρέπονται τα σουτ για γκόλ) είναι 9 μέτρα από τη γραμμή κατά μήκος του τέρματος, ενώ στο Χόκεϋ επί Χόρτου η απόσταση αυτή αυξάνεται στα 14,63 μέτρα.

 

 

 
     

 

 

 

 

 

 

 

Πνευματικά δικαιώματα © ΕΛ.Ο.Χ.