ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΚΕΫ

       

 

Το ’θλημα
à Το χόκεϋ στην αρχαιότητα
à Σύγχρονη Ιστορία
â Χόκεϋ επί Χόρτου

à Εξοπλισμός

à Κανονισμοί

à Χόκεϋ Σάλας

Χόκεϋ επί Χόρτου

Ένα ολυμπιακό ομαδικό αθλήματα που τα έχει όλα!

Το χόκεϋ μοιάζει πολύ με το ποδόσφαιρο. Παίζεται από δυο ομάδες των 11 παικτών, ένας από τους οποίους είναι τερματοφύλακας, έχει γκολ, φάουλ, πέναλτι και αποβολές. Οι παίκτες χρησιμοποιούν κυρτά μπαστούνια, με αντικειμενικό σκοπό του παιχνιδιού να στείλουν τη μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Τα χτυπήματα της μπάλας επιτρέπονται μόνο με την εσωτερική πλευρά του μπαστουνιού που είναι ίσια, αλλά όχι με την εξωτερική πλευρά του που είναι κυρτή. 

Το παιχνίδι - Χόκεϋ επί Χόρτου
Η χαμηλή θέση του σώματος διευκολύνει στο χειρισμό της μπάλας

Το παιχνίδι παίζεται σε δύο ημίχρονα των 35 λεπτών, σε γήπεδο διαστάσεων 91,40 Χ 55 μέτρων. Στο γήπεδο υπάρχουν δυο διαιτητές, ισότιμοι μεταξύ τους, καθένας από τους οποίους καλύπτει κυρίως το δικό του μισό του γηπέδου.

Γήπεδο Χόκεϋ επί Χόρτου

Σουτ για γκολ επιτρέπεται μόνο από τη μικρή περιοχή (περιοχή D) και ο τερματοφύλακας, που είναι κατάλληλα εξοπλισμένος, έχει δικαίωμα μόνο να διώξει τη μπάλα, αλλά απαγορεύεται να την πιάσει, ή να την μπλοκάρει.

Το παιχνίδι σε υγρό χλοοτάπητα - Χόκεϋ επί Χόρτου
Ο υγρός χλοοτάπητας αυξάνει την ταχύτητα του παιχνιδιού

Παλαιότερα, το άθλημα παιζόταν σε πραγματικό χόρτο, το οποίο σήμερα έχει αντικατασταθεί από πλαστικό χλοοτάπητα, πράγμα που επιταχύνει το παιχνίδι. Μάλιστα, ο χλοοτάπητας θα πρέπει να είναι πάντα υγρός για να ελέγχεται καλύτερα η μπάλα. Επίσης, ο υγρός χλοοτάπητας μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των παικτών όταν πέφτουν.

 

 

 
     

 

 

 

 

 

 

 

Πνευματικά δικαιώματα © ΕΛ.Ο.Χ.