ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΟΚΕΫ

       

 

Το ’θλημα
à Το χόκεϋ στην αρχαιότητα
à Σύγχρονη Ιστορία
à Χόκεϋ επί Χόρτου

à Εξοπλισμός

â Κανονισμοί

à Χόκεϋ Σάλας

Οι Κανονισμοί - Χόκεϋ επί Χόρτου

Ένα ολυμπιακό ομαδικό αθλήματα που τα έχει όλα!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις αθλητές, οι οποίοι με καλή τεχνική μπαστουνιού και έλεγχο της μπάλας διασχίζουν το γήπεδο αποφεύγοντας με διάφορους ελιγμούς τους παίκτες και τα μπαστούνια της αντίπαλης ομάδας.
Οι παίκτες στο χόκεϋ μπορούν να χτυπήσουν τη μπάλα με οποιοδήποτε τμήμα του μπαστουνιού, εκτός από την εξωτερική κυρτή πλευρά του. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα πόδια ή άλλο μέρος του σώματός τους, με εξαίρεση τον τερματοφύλακα που μπορεί εκτός από το μπαστούνι να χρησιμοποιήσει και το σώμα του. Παρόλαυτά, ούτε ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να πιάσει, ή να μπλοκάρει τη μπάλα, παρά μόνο να τη διώξει.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες εντός γηπέδου και μέχρι 5 αναπληρωματικούς. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αντικαταστάσεων, οι οποίες, όμως δε μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός πέναλντι κόρνερ (penalty corner) ή ενός πέναλτι (penalty stroke). Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες θέσεις των αθλητών, αλλά κάθε ομάδα χωρίζει τους παίκτες της σε αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς.

Ένας παίκτης από κάθε ομάδα μπορεί να είναι τερματοφύλακας. Ο τερματοφύλακας φοράει ειδικό εξοπλισμό, και ενώ μέσα στο τέρμα του μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα του για να διώξει τη μπάλα, εάν βγει από τον αμυντικό του κύκλο είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει μόνο το μπαστούνι..

Δεν επιτρέπεται οι παίκτες να έρθουν σε φυσική επαφή με τον αντίπαλο, δηλαδή, δεν επιτρέπεται να διεκδικήσουν τη μπάλα χρησιμοποιώντας το σώμα τους.

Όταν ένας αμυντικός παίκτης βγάλει τη μπάλα σκόπιμα από την τελική γραμμή, δίνεται στην αντίπαλη ομάδα penalty corner. Επίσης, απαγορεύεται η μπάλα να υψωθεί, όταν αυτό αποτελεί κίνδυνο για τους παίκτες, δηλαδή όταν οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.

Στημένες φάσεις

Ελεύθερα χτυπήματα
Το ελεύθερο χτύπημα δίνεται σε μια ομάδα όταν διαπράττονται αντικανονικές ενέργειες έξω από την περιοχή. Η μπάλα τότε μπορεί να χτυπηθεί μια φορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη μπάλα, κατά τη διάρκεια ενός ελεύθερου χτυπήματος.

Πέναλντι κόρνερ (penalty corner)
To πέναλντι κόρνερ δίνεται στην επιτιθέμενη ομάδα όταν η αμυνόμενη διαπράξει φάουλ στον κύκλο της, δηλαδή στην περιοχή D. Μια ομάδα πέντε αμυντικών συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα, μπαίνει πίσω από την τελική γραμμή Οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας βρίσκονται έξω από την περιοχή D, εκτός από έναν, που ξεκινάει το πέναλντι κόρνερ, από δεξιά ή αριστερά του τέρματος.
Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας πρέπει να βρίσκονται πίσω από την κεντρική γραμμή του γηπέδου, μέχρι να χτυπηθεί η μπάλα.
Σε περίπτωση που ο διαιτητής σφυρίξει penalty corner κατά τη λήξη του ημιχρόνου ή του αγώνα, εκτελείται κανονικά το penalty corner. Ο αγώνας θα λήξει μόλις η μπάλα βγει έξω από την τελική ή πλάγια γραμμή ή από τη γραμμή των 23 μέτρων.

Πέναλντι (penalty stroke)
To πέναλντι δίνεται όταν οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας διαπράξουν εκούσιο φάουλ, που στερεί από τον επιτιθέμενο παίκτη την κατοχή της μπάλας ή τη δυνατότητα να παίξει όταν πρόκειται να βάλει ένα πιθανό γκολ, ή όταν οι αμυνόμενοι ξεκινούν να τρέχουν από την τελική γραμμή πριν από την έναρξη ενός πέναλντι κόρνερ. Το πέναλντι εκτελείται από έναν μόνο επιθετικό, που θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το τέρμα, σε απόσταση 6,4 μέτρων από αυτό.

Κάρτες Ποινών

Προειδοποιήσεις και αποβολές
Στο γήπεδο υπάρχουν δυο διαιτητές, ισότιμοι μεταξύ τους, καθένας από τους οποίους καλύπτει κυρίως το δικό του μισό του γηπέδου.

Οι παίκτες που κάνουν κάποια παράβαση τιμωρούνται με:

Πράσινη κάρτα: Προειδοποίηση.

Κίτρινη κάρτα: Αποβολή 5 λεπτών το ελάχιστο, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης του παίκτη.

Κόκκινη κάρτα: Μόνιμη αποβολή από τον υπόλοιπο αγώνα και σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με την αποβολή του παίκτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή αριθμό αγώνων.

Αντίθετα με το ποδόσφαιρο, στο χόκεϋ ένας παίκτης μπορεί να λάβει περισσότερες πράσινες ή κίτρινες κάρτες, δεν μπορεί όμως να λάβει δυο φορές την ίδια κάρτα για την ίδια παράβαση. Η δεύτερη κάρτα θα πρέπει να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αναλυτικό βιβλίο κανονισμών Outdoor Χόκεϋ 07-08

Μετάφραση:
’ρτεμις Ζαγκλακούτη,
Αντώνης Μαυρίδης

     

 

 

 

 

 

 

 

Πνευματικά δικαιώματα © ΕΛ.Ο.Χ.